‘Μ.’ — Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

Μαχέντρα Νάτχ Γκούπτα (1854-1932)Μ. — Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

‘Μ.’ είναι το ψευδώνυμο του Mahendra Nath Gupta, του συγγραφέα του ‘Ευαγγελίου’ του Σρι Ραμακρίσνα. Γεννήθηκε στην Καλκούτα στις 14 Ιουλίου του 1854. Οι γονείς του ήταν ευλαβείς και ο ίδιος ήταν βαθιά αφοσιωμένος στη μητέρα του. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, πήγε με τη μητέρα του στη Γιορτή του Άρματος στο Mahesh και επισκέφθηκε το Ντακσινέσβαρ κατά την επιστροφή. Είναι πιθανό να είδε εκεί τον Σρι Ραμακρίσνα για πρώτη φορά. Από τα παιδικά του χρόνια ο Μ. είχε μυστικιστικές τάσεις. Ήταν λαμπρός φοιτητής και έγινε βαθύς γνώστης της αγγλικής λογοτεχνίας, της δυτικής φιλοσοφίας και άλλων τομέων.

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, ο Μ. ακολούθησε το επάγγελμα του δασκάλου και υπηρέτησε ως διευθυντής σε διάφορα σχολεία. Ένα απόγευμα, πήγε για βόλτα με τον Sidhu, τον ανιψιό του, στον κήπο του ναού του Ντακσινέσβαρ (οχτώ χιλιόμετρα βόρεια της Καλκούτα). Ήταν ψυχικά πολύ καταβεβλημένος (λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων), αλλά η συνάντηση που ακολούθησε εκείνη την ημέρα με τον Σρι Ραμακρίσνα τον απάλλαξε από κάθε θλίψη. Κατά τη δεύτερη επίσκεψή του, προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει έναντι του Σρι Ραμακρίσνα και δέχτηκε επίπληξη από τον Δάσκαλο. Όπως το περιέγραψε αργότερα, το εγώ του συντρίφθηκε. Κατ' εντολήν του Δασκάλου, ο Μ. εφάρμοσε την σαννγιάσα (την καθολική απάρνηση του μοναχού) εσωτερικά, χωρίς να αδιαφορεί για τα εγκόσμια καθήκοντα και τις ευθύνες του.

Ο Μ. συνήθιζε να σημειώνει τις ρήσεις του Σρι Ραμακρίσνα, προκειμένου να στοχάζεται σ' αυτές στο διάστημα που μεσολαβούσε πριν τον συναντήσει ξανά. Προικισμένος με καλλιτεχνική ικανότητα και αλάνθαστη μνήμη, αυτός μπόρεσε αργότερα να αναδημιουργήσει με γλαφυρό λόγο ό,τι είχε δει ή ακούσει παρουσία του Δασκάλου. Μετά την αναχώρηση του Σρι Ραμακρίσνα, μερικοί από τους μαθητές του Δασκάλου τού ζήτησαν να δημοσιεύσει το ημερολόγιό του, αλλά εκείνος ήταν διστακτικός. Μόνο αφού η Σρι Σάραντα Ντέβι το ενέκρινε, δέχθηκε ότι είχε θεϊκή εντολή να το κάνει. Το ‘Ευαγγέλιο του Σρι Ραμακρίσνα’, το Sri Sri Ramakrishna Kathamrita (Οι νεκτάρινοι λόγοι του Σρι Ραμακρίσνα) όπως λέγεται στη βεγγαλική, δεν έχει μόνο καταστήσει τον Μ. αθάνατο, αλλά έχει επίσης γίνει πηγή παρηγοριάς και ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα. Σχετικά με το νέο Ευαγγέλιο, ο Άλντους Χάξλεϊ σημειώνει στον πρόλογό του: «Ουδέποτε καταγράφηκαν με τόση λεπτομερή ακρίβεια οι αυθόρμητοι και απλοί λόγοι ενός μεγάλου θρησκευτικού δασκάλου».

Ο Μ. επισκεπτόταν τακτικά τη μονή του Μπαραναγκόρ, την πρώτη έδρα του Τάγματος του Ραμακρίσνα, και υποστήριξε τους μοναστικούς συμμαθητές του με κάθε δυνατό τρόπο. Στις 4 Ιουνίου του 1932, ο Μ. εγκατέλειψε το σώμα του όντας σε πλήρη εγρήγορση, λέγοντας «Μητέρα, Γκουρουντέβα, πάρε με στην αγκαλιά σου».

( Πηγή: http://www.belurmath.org/Laydisciples.htm )

Προτεινόμενα Αναγνώσματα

Βιβλία

  • M – The Apostle & the Evangelist Vols 1-16 — ‘Μια συνέχεια στο Ευαγγέλιο του Σρι Ραμακρίσνα’— Συνομιλίες του Μαχεντρανάτχ Γκούπτα ('M.'), που κατέγραψε ο Σουάμι Νιτγιατμάναντα. Μετάφραση από τη βεγγαλική. Τα υπογραμμισμένα θέματα των περιεχομένων είναι αναγνώσιμα—ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ: http://www.kathamrita.org/m-the-apostle-and-the-evangelist

Τα σχόλια έχουν κλείσει.